...čím skôr, tým ľahšie...

štvrtok 15. septembra 2011

Vzdelávanie cez hry #3


Je pre mňa obrovskou inšpiráciou vidieť ako sa Saške "eduhry" páčia . Táto hra ma napadla keď som si robila čaj a v ruke mi zostal obal z čajového vrecúška. Hra si vyžaduje  trošku viac prípravy, lebo všetky obaly treba olepiť lepiacou páskou, aby ten nával radosti z objavovania ich obsahov vydržali :).
Do vnútra som poschovávala obrázky šiestich rôznych farieb a na druhú stranu nalepila obdĺžniky prislúchajúcich farieb. A hra sa mohla začať.
Výborná hra na precvičenie jemnej motoriky a krásne podporuje detskú zvedavosť. 




Montessori koberček máme z bielej kúpeľňovej podložky.

 
Toto je ďalší z "vajcokartónových" nápadov...takže narobiť dierky,

a napichať tam -pod dozorom - golfové tees, alebo to dať dieťatu už napichané a nechať ho ich povyťahovať. Mladšie deti by mohli začínať práve touto hrou.

drevené golfové  tees


Trošku literárnej výchovy s papierovými bábkami :0) ,  ( v pozadí knižnica vyrobená z krabíc).




Toto sú aktivity ešte z leta ale dajú sa robiť aj vo vnútri -  pozorujeme mravce cez lupu.



Sadíme slnečnicové semienka na vatové tampóny.












Saška je strašne jemnučká a takto som sa u nej snažila vyburcovať nejakú "agresivitu " :)

streda 14. septembra 2011

Očarená žirafou.

Saška krásne spala, keď mi moja mama zavolala, že prišiel cirkus a vytŕčajú im tam žirafi. Milujem žirafi, a tak strašne som sa tešila, že som sa nevedela dočkať, kedy sa bambuľka zobudí. Zvláštne bolo to, že jej prvé slová po zobudení bolo " ŽIRAFI"  a ešte aj krásne zaznakovala. 

Kuk obrázky, sú naozaj nádherné. A samozrejme som neodolala nejakej aktivitke.








Sensory box - montessori aktivita

Tak pri tomto Saška vydržala dosť dlho a priznám sa, že aj mňa to bavilo. Variácie sú nekonečné my sme vytvorili Jurassic park - no áno zase dinosauri :) A prečo stále dinosauri? Mali sme ich pár v životnej veľkosti v nákupnom centre ako atrakciu, a od vtedy sa s nimi kámošíme.


Do krabice sme dali piesok, nepravidelné kúsky betónu, kamienky, kôru a rastliny.







Sensory box - jeseň




 

utorok 13. septembra 2011

Obdobie vzdoru - čo teraz?


Správanie detí je podmienené EMÓCIAMI, nie logikou - to je to najdôležitejšie, čo si musíme uvedomiť, ak chceme riešiť správanie svojho dieťaťa.

Aj správanie dospelých je podmienené emóciami, ale na rozdiel od detí dokážeme svoje správanie logicky prehodnotiť a potom tomu prispôsobiť aj svoje správanie. 

Ak naša požiadavka vyvolá u dieťaťa negatívnu emocionálnu reakciu, musíme zmeniť jeho emócie, aby sme dosiahli splnenie našej požiadavky. Žiadne logické argumentovanie tu žiaľ nepomôže.
Niekedy logické argumentovanie rodičov má žiadaný efekt, ale len krátkodobý, kedže rieši iba momentálnu situáciu a nie problém ako taký. Skončí to tak, že rodič si síce dokáže, že on je ten kto rozkazuje a zvýšením hlasu alebo inými "osvečenými" trestami dostane dieťa - už teraz bezpochyby plačúce - tam kam chce.

Aj mne sa to tak raz podarilo, ale úspech to podľa mňa nebol, kedže som musela zvládnuť nielen hnev a emócie Sašky, ale aj ten môj.

Tým, že som sa naučila zvládať emócie svojho dieťaťa v rôznych situáciách, sú naše spoločné chvíle bezproblémové :). Viem, že sme ešte len na začiatku a že ešte nejaké tie situácie prídu a odídu až  po puberte, ale viem, že ju ako matka nesklamem. A seba tiež nie.

Pár zlatých rád :)

1. Hovorte pozitívne. Ako často začínate vetu "ne"? 
    Nerob to! Nekrič! Nehýb sa! Nechytaj to ! Nesmieš............atď., atď.
    Skúsme sa na to pozrieť ako to funguje. Predstavte si, že vám poviem " nemyslite na červenú farbu,   ale naozaj určite teraz nemyslite na červenú farbu!"  Čo urobíte ako prvé? Musíte si tú farbu najprv predstaviť, aby ste vzápätí na ňu prestali myslieť, ale asi sa aj napriek tomu bude stále tlačiť do "obrazu".

2. Pozor na slovíčko NIE. Čím častejšie ho budete používať, tým rýchlejšie naň dieťa prestane reagovať.
Malý príklad : keď budete stáť pri ceste a budete pozorovať okoloidúce autá, pravdepodobne ho to po chvíli prestane baviť. Ale ak pôjde okolo auto, ktoré zrazu zabrzdí, určite ho to zaujme. Vaše nie je ako tie okoloidúce autá, časom na to prestane reagovať.

Pokračovanie nabudúce :)






pondelok 12. septembra 2011

Vojna mozgov :)




Pripravila som pre vás takú milú aktivitku, ktorá vám trošku priblíži, ako vlastne pracuje a spolupracuje pravá a ľavá mozgová hemisféra. Pozerajte sa na slová a v rýchlosti hovorte FARBU, nie slovo!

ŽLTÁ  MODRÁ  ORANŽOVÁ
ČIERNA  ČERVENÁ  ZELENÁ
FIALOVÁ  ŽLTÁ  ČERVENÁ
ORANŽOVÁ  ZELENÁ  ČIERNA
MODRÁ  ČERVENÁ  FIALOVÁ
ZELENÁ  MODRÁ  ORANŽOVÁ

Známy Stroopov efekt bol pomenovaný podľa J. Ridley Stroopa v roku 1930. 
Vaša ľavá hemisféra chce povedať farbu, ale pravá chce silou mocou prečítať slovo.

Príjemnú zábavu.

nedeľa 11. septembra 2011

Vzdelávanie cez hry # 2.

Keď sa rozhodnete venovať sa svojmu dieťaťu, nezabudnite si vypnúť telefón, tv a pc, aby ste sa mohli dokonale sústrediť na človíčka pred vami.


Poznávame farby - ruky : Veľmi pekná hra. Však uvidíte :) Na začiatok stačí ukázať aj dve - tri kartičky. Neskôr tie pásiky poukladať na nesprávne miesto.

 


Rozlišujeme geometrické tvary : Zase naši oblúbení dinosauri :). Zafarbila som ich všetky v odtieňoch zelenej, kedže farby máme už zvládnuté, ale nedala sa pomýliť. V každom je jeden geometrický tvar. Neskôr tam budem este doliepať dinov,  ktorí budú mať viac tvarov na bruchu.

 


Domáce zvieratá - montessori aktivita :  Táto hra ju veľmi bavila, ale nejak ma to vtedy nekoplo, aby som to natočila. Takže uvidíte, že aj u nás sú hry, ktoré ju zaujmú dve sekundy :). Ale priznám, že keď som sa to snažila natočiť, tak bola zaujatá inou hrou.To nebolo odomňa fér :-/.
Musela som jej kúpiť dve sady zvieratiek, lebo v obchode som si nevšimla, že v Chine majú  zelené kozy :). Montessori koberček som urobila z látkového prestierania, ale nebol to dobrý nápad - rozčuľuje ju, že sa jej to krčí pod nohami.



 


Pom pom : Odrezala som vrch z plastovej fľaše, spodok oblepila lepiacov páskou a hra bola hotová. Na brmbolčekoch si precvičuje aj farby.




Štipce : jednoduchá hra na výrobu ale deti zabaví na dlhšie. Stačí obal z vajíčok a farebné štipce. Až po zvládnutí zasúvania štipcov by som sa sústredila na farby a označila obal aj farbami. Na začiatok stačí menej štipcov. Saška si myslí, že je to lodička :)


 

piatok 9. septembra 2011

Vzdelávanie cez hry #1.

Cieľom hier prezentovaných na tomto blogu nie je to, aby sa vaše dieťa hralo samo niekde v kúte. Všetky hry a aktivity by mali efektívne vyplniť čas, ktorý strávite so svojim dieťaťom. Vďaka nim spoznáte svoje dieťa lepšie, pochopíte v akom štádiu sa nachádza a ktoré aktivity sú alebo nie sú pre neho tie pravé.

Všetky aktivity by mali rešpektovať pravidlo trojstupňového učenia.
Rodičia, starí rodičia a  všetci naokolo majú vo zvyku bombardovať bábätká otázkami typu "čo je toto?" a netrpezlivo čakajú, kedy povie správnu odpoveď, aby sa s tým mohli pochváliť.
Takým správaním idete proti svojmu dieťaťu a nerešpektujete jeho osobitosti a vlastne mu hneď od malička dávate najavo, že to nevie. A to je zlý začiatok.

Takže "hop" a začneme ešte raz:
1. stupeň - "toto je ...?"  
2. stupeň - "kde je ...?"
3. stupeň - "čo je toto ...?"

Takže nebuďte sklamaní, ak vaše dieťa nevie na niečo odpovedať, ale berte to ako signál k tomu, aby ste urobili krok späť.
Nikdy neporovnávajte svoje dieťa s iným dieťaťom, každé sa nachádza v inom a jedinečnom štádiu, ale       k tomu sa vrátim v inom príspevku .

Domáce zvieratá: Ukážte dieťaťu rôzne domáce zvieratá a ukážte mu, kde majú hlavu a kde chvostík, využívajte znakovanie, napodobňujte zvuky zvierat. Ukážte mu, čo od neho chcete - ukážte na zvieratko       a hľadajte spolu chvostík, hovorte pri tom "kde je chvostík?". Hovorte meno zvieratka, ktoré hľadáte.         A neskôr, ooveľa neskôr, môžete chvostíky pomiešať a nechať vaše zlatíčko nech vám ukáže, ako to má byť správne. Nikde sa neponáhľajte, sledujte vaše dieťa, aby ste zistili, kedy je čas posunúť sa ďalej.





Húseničky a motýle: So Saškou stále pozorujeme prírodu a jedného dňa k nám prišla húsenička a zakuklila sa u nás v obývačke. Každý deň chodí sledovať, kedy z nej už bude motýľ :)
Táto hra sa jej veľmi páči .
Ukážte deťom rôzne farby - v rýchlosti, 2-3 krát do dňa, v rýchlosti tlkotu srdca. Pomenovávajte farby okolo seba. Neponáhľajte sa s otázkou "aká je toto farba"!




Kde je mačka? : Krásna hra :), používajte príslovky na určenie miesta v bežnej komunikácií "stojím medzi stoličkami, autíčko je medzi...., tanier je na stole atď." Netestujte dieťa otázkami "kde stojím?" atď. Počkajte na svoje dieťa, ono vám to povie samo, keď bude pripravené.



Dinosaurus : Naša Saška miluje dinosaurov, takže všetko, čo sa týka dinov, sa jej páči. Poukazujte na rozdiely - mäsožravce, bylinožravce..... Deti milujú encyklopedické fakty.




Ďalšie hry už čoskoro :)

pondelok 5. septembra 2011

Ako to všetko funguje?


Aby sme ľahšie pochopili význam detskej hry a to, ktoré aktivity sú pre naše drobce primerané, mali by sme pochopiť ako funguje detský mozog.

Prečítala som na túto tému už množstvo kníh, tak to skúsim v skratke zhrnúť.
Detský mozog sa do veku 6-7 rokov niekoľkonásobne zväčší, a práve preto je toto obdobie to najdôležitejšie z hľadiska vzdelávania. Mozog dieťaťa rastie najrýchlejšie do 1. roku, po 3. roku už stráca určité schopnosti - napríklad schopnosť okamžitého počítania a vo veku 6-7 rokov sa rast zastavuje, čo znamená, že jeho prirodzená schopnosť učiť sa sa stráca. Takže, ak sme nezasiali semienko.........a toto je obdobie, kedy deti nastupujú do školy . V tomto období už začínajú byť viditeľné rozdiely v schopnostiach u detí. Niektoré zvládajú školu bez problémov, iní už majú ťažkosti a už od prvej triedy potrebujú extra doučovanie. Aký vzťah bude mať dieťa k učeniu, ak ho už od samých začiatkov budeme trápiť doučovaním?

Rodič je pre dieťa ten najlepší učiteľ, lebo nik nepozná jeho dieťa lepšie ako on. Ja sama sa ranému vzdelávaniu venujem a niet krajšieho pocitu, ako vidieť svoje dieťa s akou ľahkosťou napreduje.


 Kedy je ten správny čas na vzdelávanie? Už včera, ale ešte stále nie je všetko stratené ak začnete dnes.


Ako to robiť ? Rýchlo! Správna rýchlosť je základ všetkého! Pozornosť u malých detí je asi taká istá ako u mravcov , takže všetko ,čo prezentujeme dieťaťu musí byť zo začiatku v sekundových intervaloch.

Sekundy? Áno! Malé deti vnímajú svet pravou mozgovou hemisférou a sekundový interval je presne tá rýchlosť akú potrebuje na pochopenie toho, čo mu prezentujeme.

Až neskôr , okolo tretieho roku prechádza učenie z pravej do ľavej hemisféry, takže aj intervaly prezentovaného sa budú postupne predlžovať.

Nechcú vaše deti čítať knižky ? Listujte rýchlejšie! Vašemu dieťaťu stačí par sekúnd a vie, o čom to je, a kedže  nemá čas čakať na vás, kým si to prečítate, utečie alebo bude odvracať zrak. To sú jasné signály toho, že je to na neho pomalé alebo už dávno pochopené.

Nemáte dobrú náladu? Dajte všetko vzdelávanie bokom! Dieťa z vás vycíti každú negatívnu energiu , ktorú prenesiete na neho.