...čím skôr, tým ľahšie...

pondelok 5. septembra 2011

Ako to všetko funguje?


Aby sme ľahšie pochopili význam detskej hry a to, ktoré aktivity sú pre naše drobce primerané, mali by sme pochopiť ako funguje detský mozog.

Prečítala som na túto tému už množstvo kníh, tak to skúsim v skratke zhrnúť.
Detský mozog sa do veku 6-7 rokov niekoľkonásobne zväčší, a práve preto je toto obdobie to najdôležitejšie z hľadiska vzdelávania. Mozog dieťaťa rastie najrýchlejšie do 1. roku, po 3. roku už stráca určité schopnosti - napríklad schopnosť okamžitého počítania a vo veku 6-7 rokov sa rast zastavuje, čo znamená, že jeho prirodzená schopnosť učiť sa sa stráca. Takže, ak sme nezasiali semienko.........a toto je obdobie, kedy deti nastupujú do školy . V tomto období už začínajú byť viditeľné rozdiely v schopnostiach u detí. Niektoré zvládajú školu bez problémov, iní už majú ťažkosti a už od prvej triedy potrebujú extra doučovanie. Aký vzťah bude mať dieťa k učeniu, ak ho už od samých začiatkov budeme trápiť doučovaním?

Rodič je pre dieťa ten najlepší učiteľ, lebo nik nepozná jeho dieťa lepšie ako on. Ja sama sa ranému vzdelávaniu venujem a niet krajšieho pocitu, ako vidieť svoje dieťa s akou ľahkosťou napreduje.


 Kedy je ten správny čas na vzdelávanie? Už včera, ale ešte stále nie je všetko stratené ak začnete dnes.


Ako to robiť ? Rýchlo! Správna rýchlosť je základ všetkého! Pozornosť u malých detí je asi taká istá ako u mravcov , takže všetko ,čo prezentujeme dieťaťu musí byť zo začiatku v sekundových intervaloch.

Sekundy? Áno! Malé deti vnímajú svet pravou mozgovou hemisférou a sekundový interval je presne tá rýchlosť akú potrebuje na pochopenie toho, čo mu prezentujeme.

Až neskôr , okolo tretieho roku prechádza učenie z pravej do ľavej hemisféry, takže aj intervaly prezentovaného sa budú postupne predlžovať.

Nechcú vaše deti čítať knižky ? Listujte rýchlejšie! Vašemu dieťaťu stačí par sekúnd a vie, o čom to je, a kedže  nemá čas čakať na vás, kým si to prečítate, utečie alebo bude odvracať zrak. To sú jasné signály toho, že je to na neho pomalé alebo už dávno pochopené.

Nemáte dobrú náladu? Dajte všetko vzdelávanie bokom! Dieťa z vás vycíti každú negatívnu energiu , ktorú prenesiete na neho.