...čím skôr, tým ľahšie...

utorok 13. septembra 2011

Obdobie vzdoru - čo teraz?


Správanie detí je podmienené EMÓCIAMI, nie logikou - to je to najdôležitejšie, čo si musíme uvedomiť, ak chceme riešiť správanie svojho dieťaťa.

Aj správanie dospelých je podmienené emóciami, ale na rozdiel od detí dokážeme svoje správanie logicky prehodnotiť a potom tomu prispôsobiť aj svoje správanie. 

Ak naša požiadavka vyvolá u dieťaťa negatívnu emocionálnu reakciu, musíme zmeniť jeho emócie, aby sme dosiahli splnenie našej požiadavky. Žiadne logické argumentovanie tu žiaľ nepomôže.
Niekedy logické argumentovanie rodičov má žiadaný efekt, ale len krátkodobý, kedže rieši iba momentálnu situáciu a nie problém ako taký. Skončí to tak, že rodič si síce dokáže, že on je ten kto rozkazuje a zvýšením hlasu alebo inými "osvečenými" trestami dostane dieťa - už teraz bezpochyby plačúce - tam kam chce.

Aj mne sa to tak raz podarilo, ale úspech to podľa mňa nebol, kedže som musela zvládnuť nielen hnev a emócie Sašky, ale aj ten môj.

Tým, že som sa naučila zvládať emócie svojho dieťaťa v rôznych situáciách, sú naše spoločné chvíle bezproblémové :). Viem, že sme ešte len na začiatku a že ešte nejaké tie situácie prídu a odídu až  po puberte, ale viem, že ju ako matka nesklamem. A seba tiež nie.

Pár zlatých rád :)

1. Hovorte pozitívne. Ako často začínate vetu "ne"? 
    Nerob to! Nekrič! Nehýb sa! Nechytaj to ! Nesmieš............atď., atď.
    Skúsme sa na to pozrieť ako to funguje. Predstavte si, že vám poviem " nemyslite na červenú farbu,   ale naozaj určite teraz nemyslite na červenú farbu!"  Čo urobíte ako prvé? Musíte si tú farbu najprv predstaviť, aby ste vzápätí na ňu prestali myslieť, ale asi sa aj napriek tomu bude stále tlačiť do "obrazu".

2. Pozor na slovíčko NIE. Čím častejšie ho budete používať, tým rýchlejšie naň dieťa prestane reagovať.
Malý príklad : keď budete stáť pri ceste a budete pozorovať okoloidúce autá, pravdepodobne ho to po chvíli prestane baviť. Ale ak pôjde okolo auto, ktoré zrazu zabrzdí, určite ho to zaujme. Vaše nie je ako tie okoloidúce autá, časom na to prestane reagovať.

Pokračovanie nabudúce :)