...čím skôr, tým ľahšie...

piatok 9. septembra 2011

Vzdelávanie cez hry #1.

Cieľom hier prezentovaných na tomto blogu nie je to, aby sa vaše dieťa hralo samo niekde v kúte. Všetky hry a aktivity by mali efektívne vyplniť čas, ktorý strávite so svojim dieťaťom. Vďaka nim spoznáte svoje dieťa lepšie, pochopíte v akom štádiu sa nachádza a ktoré aktivity sú alebo nie sú pre neho tie pravé.

Všetky aktivity by mali rešpektovať pravidlo trojstupňového učenia.
Rodičia, starí rodičia a  všetci naokolo majú vo zvyku bombardovať bábätká otázkami typu "čo je toto?" a netrpezlivo čakajú, kedy povie správnu odpoveď, aby sa s tým mohli pochváliť.
Takým správaním idete proti svojmu dieťaťu a nerešpektujete jeho osobitosti a vlastne mu hneď od malička dávate najavo, že to nevie. A to je zlý začiatok.

Takže "hop" a začneme ešte raz:
1. stupeň - "toto je ...?"  
2. stupeň - "kde je ...?"
3. stupeň - "čo je toto ...?"

Takže nebuďte sklamaní, ak vaše dieťa nevie na niečo odpovedať, ale berte to ako signál k tomu, aby ste urobili krok späť.
Nikdy neporovnávajte svoje dieťa s iným dieťaťom, každé sa nachádza v inom a jedinečnom štádiu, ale       k tomu sa vrátim v inom príspevku .

Domáce zvieratá: Ukážte dieťaťu rôzne domáce zvieratá a ukážte mu, kde majú hlavu a kde chvostík, využívajte znakovanie, napodobňujte zvuky zvierat. Ukážte mu, čo od neho chcete - ukážte na zvieratko       a hľadajte spolu chvostík, hovorte pri tom "kde je chvostík?". Hovorte meno zvieratka, ktoré hľadáte.         A neskôr, ooveľa neskôr, môžete chvostíky pomiešať a nechať vaše zlatíčko nech vám ukáže, ako to má byť správne. Nikde sa neponáhľajte, sledujte vaše dieťa, aby ste zistili, kedy je čas posunúť sa ďalej.





Húseničky a motýle: So Saškou stále pozorujeme prírodu a jedného dňa k nám prišla húsenička a zakuklila sa u nás v obývačke. Každý deň chodí sledovať, kedy z nej už bude motýľ :)
Táto hra sa jej veľmi páči .
Ukážte deťom rôzne farby - v rýchlosti, 2-3 krát do dňa, v rýchlosti tlkotu srdca. Pomenovávajte farby okolo seba. Neponáhľajte sa s otázkou "aká je toto farba"!




Kde je mačka? : Krásna hra :), používajte príslovky na určenie miesta v bežnej komunikácií "stojím medzi stoličkami, autíčko je medzi...., tanier je na stole atď." Netestujte dieťa otázkami "kde stojím?" atď. Počkajte na svoje dieťa, ono vám to povie samo, keď bude pripravené.



Dinosaurus : Naša Saška miluje dinosaurov, takže všetko, čo sa týka dinov, sa jej páči. Poukazujte na rozdiely - mäsožravce, bylinožravce..... Deti milujú encyklopedické fakty.




Ďalšie hry už čoskoro :)